Slaat de verveling toe???

Oefen de cijfers tot 20 in het Frans :)

Tot in 2017!



xxx

We duiken de kerstvakantie in....

maar niet zonder eerst samen gezellig Kerst te vieren met spelletjes, hapjes, drankjes en.....cadeautjes :)

Duimen voor oma/juf Ida

We vonden dat het eens tijd werd om iemand in de bloemetjes te zetten.  We kozen voor oma/juf Ida...de oma van Sterre.  We stuurden deze rap in om haar te bedanken voor het wekelijkse uurtje Frans dat ze bij ons geeft.  We hopen dat ze het zo tot "grootouder uit de duizend" kan schoppen.  Wij vonden het in ieder geval leuk om de rap in te oefenen en nu...duimen maar.  Voor ons is ze lekker toch al de winnaar.  Dankjewel oma/juf Ida!

Uitstap schoolomgeving

Tijdens de WO-lessen nemen we onze schoolomgeving onder de loep.  Vanuit de klas is dat wat moeilijk, dus we trokken ons fluo-hesje aan en weg waren we.  We gingen op zoek naar: woongebied, handelsgebied, recreatiegebied, industriegebied, landbouwgebied en natuurgebied.  Onderweg wandelden we langs openbare gebouwen, nutsvoorzieningen en...kregen we ook verkeersles.  Meerdere vliegen in één klap en het was nog leuk ook!

Technopolis op school

Leuk...vandaag kwam technopolis naar school.  Samen met de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar kregen we a.d.h.v. proefjes meer uitleg over vuur.  Spectaculair en leuk!  En weet je...we zijn met z'n allen weer een beetje slimmer geworden :)

Vandaag waren we er even niet...

we gingen met z'n allen naar de film!  Dank u Sinterklaasje!

Sinterklaas

Ook dit jaar kwam de Sint ons een bezoekje brengen.  Vooraf knutselden we een grote stoomboot in elkaar en oefenden we een dansje en een liedje in.  De foto's vind je hier. (Wel een beetje door elkaar...oeps)

Info zoeken op de laptop

Ook al is de juf een enorme boekenfan, toch halen we er ook andere media bij om informatie op te zoeken.  Met de laptop in de aanslag surften we op het internet op zoek naar informatie over de dino's.  Niet altijd even gemakkelijk maar we zijn alweer een ervaring rijker.

Voorleesweek

Al is het in onze klas eigenlijk altijd wat voorleesweek...toch lieten we deze periode niet onopgemerkt voorbij gaan.  Het leescontract werd deze week "voorleescontract", Thomas kwam voorlezen uit "De grootste ettertjes van de wereld" en onze stagiair, meester Martijn las op zijn beurt voor uit "Verhalen voor gevoelige oortjes".

Leerlingenraad

Net zoals de Amerikanen trokken wij ook naar de stembus.  Wij stemden voor een nieuwe leerlingenraad.  Er werden uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar telkens een jongen en een meisje verkozen.  Onze klas zal vertegenwoordigd worden door Luca en Sterre.  Proficiat!

Franse les...dat doen we zelfs al zingend :)

Elke week komt juf/oma/mama Ida een uurtje Franse les geven.  Spelenderwijs leren we zo weer iets bij.  En weet je...het is nog leuk ook :).  In dit liedje leerden we enkele lichaamsdelen en de vervoeging van avoir kwam ook al eens aan bod.

Deze week zijn we er even niet...geniet van de herfstvakantie!


Happy halloween

De laatste dag voor de vakantie zaten deze griezels ineens in de klas.

Officiële rapportuitreiking

De herfstvakantie staat voor de deur.  Tijd om uit te rusten en om rapporten te krijgen.  De directie kwam ze ons persoonlijk overhandigen.

We gonna catch them all...

Bloed, zweet maar geen tranen heeft het gekost om tot dit fantastische resultaat te komen.  Pokemons ontwerpen en zoeken op de computer, vierkantjes tellen, de grootte van een vierkantje bepalen, tekenen, knippen, plakken en tenslotte ongelooflijk trots zijn op het resultaat...juf inclusief :)

Wij gingen de uitdaging aan...

Een tijdje geleden begon ik met voorlezen uit "Floris Oudbloed" van Stefan Boonen.  Oorspronkelijk wilde ik mijn leerlingen uitdagen om het boek zelf te lezen, maar omdat ze het zo lief vroegen (lees: omdat ze zo smeekten en omdat ik hun open monden tijdens het vertellen geweldig vind) ...lees ik het toch helemaal verder voor.  Toeval wil dat dit splinternieuwe boek op woensdagnamiddag in Leuven werd voorgesteld ...én juf had hier een geheime uitnodiging voor ontvangen.  Liese, Luca en Sterre durfden het aan om zich in "het hol van de maffia" te begeven. Als cadeautje namen we voor de andere kinderen van de klas een tattoo mee ontworpen door illustrator Tom Schoonooghe.  Een geslaagde namiddag!

Voorlezen...zo leuk!

Er gaat geen dag voorbij zonder leeskwartiertje of voorlezen, maar als juf de kamishibai erbij haalt, is het helemaal feest.
De kinderen vinden het zo leuk dat ze spontaan vroegen om er foto's van te nemen.  En voilà zo sta ik dus ook eens op een foto :)

Het vierde @ work...

En dat er gewerkt wordt in het vierde!  Jullie mogen een vlieg zijn in de klas en even mee gluren.
Een beetje uitleg bij de foto's: we voeren een stappenplan volledig uit (voor taal behandelen we op dit moment instructieteksten) - we oefenen de rekenlessen al doende in (wegen, inhoudsmaten, blokkenbouwsels) - voor we verbeteren overleggen we met een klasgenootje, zo leren we ook van elkaar - we oefenen onze WO-toets in mbv de laptop


SSStttt...strikt geheim!

Wat een toeval...in de klas wordt er voorgelezen uit Floris Oudbloed van Stefan Boonen.  In Leuven wordt het boek op woensdagnamiddag 26 oktober extra in de bloemetjes gezet.  Misschien wel leuk om eens te gaan kijken!

Leren leren...we werken eraan!

Een toets voorbereiden...hoe doen we dat?  In de klas maakten we de volgende afspraken: We herlezen / bekijken de lessen die getoetst zullen worden - we stellen vragen over eventuele onduidelijkheden - we maken de herhalingsoefeningen - we verbeteren ze zelf - weinig foutjes: ik ben klaar voor de toets - toch een aantal foutjes: ik heb nog wat extra uitleg nodig.
Op deze manier hebben we onze eerste toets voor taal voorbereid.  Binnenkort doen we hetzelfde voor een toets van WO en eentje van wiskunde.  Moet lukken hé! (en wat in de klas gedaan wordt, moeten we thuis niet meer doen;).  Bedoeling is nu wel dat we deze werkwijze ook thuis gaan toepassen als dat nodig is.  Veel succes!

Hiep hiep hiep voor Roald Dahl!

Roald Dahl zou dit jaar 100 geworden zijn.  Dit konden we niet zomaar voorbij laten gaan.  In de klas werd deze auteur uitgebreid in de kijker gezet.  Op vraag van de leerlingen zet ik de les op de blog.  Veel plezier.


Franse les

Juf Ida (de mama van juf Karen en dus de oma van Sterre) zal geregeld Franse les komen geven.  Dat gebeurt op een speelse manier en ik kan alvast verklappen dat er ook veel gezongen zal worden.  We leerden al tellen tot 10 en ook een aantal lichaamsdelen kennen we nu "en français".

Na m, dm en cm...km!

Kom op...handen uit de mouwen en benen uit de pijpen.  Met de m, dm en cm maakten we al kennis.  Van een km hadden we al veel gehoord...maar hoe ver is dat nu eigenlijk?  Met ons rollend meettoestelletje keken we waar we geraakten.  Ieder om de beurt mocht een stukje "rollen".  Onderweg waanden we ons ook even Usain Bolt.  100m in 9,58sec...wow dat is snel.  Tegelijk konden we aan de lijve ondervinden hoe ver 100m eigenlijk wel is en dat je 10 van zo'n spurtjes moet trekken om aan 1km te geraken, want 1km is eigenlijk 1000m of 10000dm of 100000cm...Je leest het...dit was niet zomaar een gezondheidswandelingetje.
In de klas gingen we verder met ons meetwerk.  cm, dm, m en km door elkaar...we zullen er ons kopje moeten bijhouden.
AH ja...gewoon ter info....1km is de afstand van de school tot het korfbalveld EN TERUG;)

Stefan Boonen op bezoek

We zijn tijdens de lessen taal al een tijdje aan het werken rond het boek "De Vindeling van Wammerswald".  Het ideale moment om de auteur ervan, Stefan Boonen uit te nodigen.  Samen met de leerlingen van het derde leerjaar hingen we aan zijn lippen.


Selfietime

Lieve sjareltjes, ik wist niet dat jullie zelfs een euro zouden overhebben om met de juf op de foto te gaan...:)
We hebben er in ieder geval eens goed mee gelachen en...zoals beloofd...hier zijn de selfies!!!

Onze eerste uitstap: naar de bib

Met z'n allen gingen we naar de tweede thuis van de (boeken)juf: de bibliotheek.  In de klas werd vooraf uitgelegd hoe we gericht een boek kunnen zoeken en vinden, maar...het zelf gaan doen is zoveel leuker.  Met een boekenlijst in de hand gingen we per groep op zoek naar de aangeduide titels.  Elk groepje had ook zijn eigen opzoekcomputer...In een mum van tijd lagen de gevraagde boeken op de afgesproken plek.  Op deze manier maakten we ook kennis met de boeken waarvan we van eentje een boekbespreking zullen maken.  Als extraatje mochten we onze eigen bibbak samenstellen.  Dat er nu voor ieder wat wils zal zijn is 100% zeker.  Voor herhaling vatbaar!


Boekentassen

I.p.v ons leeskwartiertje te gebruiken om heen en weer naar de boekenkast te lopen, zorgen we voor onze eigen boekentas.  Hierin zitten steeds drie zelf gekozen boeken waarin we naar hartenlust kunnen lezen.  De tas hangt aan het haakje aan onze bank.  Omdat we de eerste klasuitdaging al tot een goed einde brachten (wow...dat ging snel!!!) gingen we buiten schilderen...Leuk!

Iets leren lukt beter als je het eerst zelf kan uitproberen

We maakten een stap zo groot als een meter, we verdeelden een meter in centimeters en we namen 10 centimeters samen om er decimeters van te maken.  Dit deden we samen in een groepje.  Deze zelfgemaakte meter zullen we binnenkort goed kunnen gebruiken tijdens onze meetlessen en dan proberen we om nooit meer te vergeten dat 1m = 10dm = 100cm

De eerste schooldag...

1 september...we zaten niet alleen in die kast natuurlijk :)...Na twee maanden vakantie was die eerste schooldag toch weer spannend.  Een nieuwe juf en een nieuwe vriend in de klas: Janaï.
Na een eerste kennismaking kwamen we oa. te weten wie de BM'ers nu eigenlijk zijn, kregen we twee "Victorkes" die ons zullen helpen bij het oversteken en bestudeerden we de boekenbuit die juf kreeg voor haar nominatie voor beste boekenjuf 2016.  Geloof het of niet...die eerste dag was eigenlijk te kort.

Onze klasdeur

Kom we doen eens zot op de eerste schooldag...we kruipen één voor één in de klaskast, de juf neemt er foto's van en we maken van alle foto's samen ons eigen appartement.  Cool hé ;)

We duiken de vakantie in...

maar niet zonder eerst nog te genieten van overheerlijke fruitbrochettes, spelletjes te spelen, de Harry Potter film verder te bekijken, het rapport te ontvangen, selfies te nemen met de juf en hier en daar een traantje weg te pinken.
Dametjes en heren...geniet tegen 120km/u van de zomervakantie en we zien elkaar in september terug. Veel plezier in het vijfde leerjaar.

Luka, Berre en Gomdiam....heel veel plezier in jullie nieuwe school.  We gaan jullie missen.  Spring zeker nog eens binnen als jullie in de buurt zijn.  Dikke dikke kus!


Joehoe! Logeren op school

Het was nipt voor sommigen, maar...we spaarden genoeg leesstempels om een nachtje in de klas te logeren. In de voormiddag maakten we van onze klas al een viersterrenhotel.  We werden om 18u30 terug op school verwacht.  We speelden spelletjes op de speelplaats, kregen didgeridoo-les, dekten de tafel voor het ontbijt, snoepten chips en een drankje,  keken naar een Harry Potter film en terwijl de juf de blog aanvult...doen ze hun best om in slaap te vallen (en ja hoor...het is stil...ssshhhtttt).  Een speciale dank u wel aan de ouders van Berre en Luka die het ontbijt sponsoren als afscheidscadeautje. Kijk maar gauw naar de  foto's en filmpjes



voetbalfinale

De drie teams die het voetbaltornooi wonnen, mochten het vandaag opnemen tegen de juffen en meesters.  Amai, ondanks mijn voetbalverleden zag ik serieus af...zo warm (en zo weinig conditie ;)).  Het fototoestel gaf ik aan m'n leerlingen...dat leverde unieke plaatjes op :)

mmmm...ijsjes

Wow, wat een coole leerlingen van de leerlingenraad hebben wij!  Maandag zorgden ze voor frietjes en curryworst of kipcorn.  Vandaag regelden ze een ijskarretje.  Hoe leuk en vooral...hoe lekker :)
Dankjewel leerlingenraad en juf Goele!

Kom aan!!! STARS!!!

Wat als....de voetbalfinale van de tweede graad door twee ploegen van het vierde leerjaar gespeeld wordt?  FC Stars tegen All Stars....een topaffiche...maar voor wie supporteren wij?  Juf en medeleerlingen kregen het niet over hun hart om partij te kiezen.  Dus...wij supporterden voor "THE STARS"...en weet je ...ze wonnen nog ook.:)

Geocachen

Geo "watte" hoor ik jullie al denken.  Tot vandaag wisten de kinderen ook niet wat het was.  Met de gps in aanslag gingen we tijdens een wandeling op zoek naar "schatten".  Dat het geen echte schatten zijn, wisten we wel, maar we noemen het wel zo.  Want na een stuk stappen moeten we steeds op zoek naar een "schat" met daarin een boekje waarop we onze naam mochten schrijven.  In het begin was het makkelijk, maar er zaten er ook een paar moeilijke tussen.  14 van de 15 caches hebben we gevonden (een topprestatie voor beginners!).
Het weer was ons vrij goed gezind of kwam het door de lachende gezichtjes dat de regendruppels zich maar af en toe lieten zien?:)
Met de hulp van de papa en mama van juf Karen legden we 10(!) km af in een modderig Butselbos.  Mama's en papa's...sorry voor de vuile kleren...MAAR we hebben ons KEIHARD geamuseerd.  Een ding is zeker...wij gaan goed slapen vannacht.  Maar niet zonder eerst naar de hoop foto's te kijken.

Go! Go! Rode Duivels

De supporters van het vierde zijn op post!  Go! Go!  Rode Duivels!

zeehonden

Zoals beloofd mocht er nog eens een WO-thema aangebracht worden door de kinderen.  Deze keer werd er gekozen voor "zeehondjes".  Het toeval wil dat ik de voorbije vakantie in Pieterburen was om de zeehondencrèche te bezoeken.  Deze crèche kon ik zeker in deze lessen gebruiken.  Spelenderwijs kwamen we meer over de dieren te weten.  We konden zelfs via de webcam de zieke zeehondjes volgen.  We weten nu wat huilers zijn en ja hoor...aan de oooo's en de aaaa's kon je merken dat ze er echt schattig uitzien :).  Door een gezelschapsspel te spelen probeerden we zelf als baby-zeehond te overleven.  Spannend!

hieperdepapa's!!!

Ook wij knutselden iets leuk voor de papa's...nog even wachten tot zondag en dan weten jullie wat er in ons cadeautje zit.



en ook voor jullie....een liedje

De boer op...

Hoe cool was dit...!  Juf Leen komt geregeld met de auto naar school, ook op de fiets zien we haar soms arriveren maar vandaag stond ze er ineens met ....haar tractor.  Onmogelijk dat we die niet eens even zouden testen na onze toets spelling.  Een welgekomen pauze en het is weer eens iets anders.
Dankjewel juf Leen en Kris (of is het Chris).


Vandaag waren we er weer even niet...

we gingen op verkenning in en rond het gemeentehuis.  Wat een zalig dagje...veel te warm om in de klas te zitten.  We koppelden het nuttige aan het aangename: we wandelden naar het gemeentehuis.  Daar kregen we een rondleiding van onze burgemeester, Sarah Boon.  We liepen rond de parkvijver en nadien bouwden we een kamp in het kabouterbos.  Vuile handen en volle blazen zorgden ervoor dat we even uitweken naar het huis van de juf.  Gelukkig heeft die een wc en zeep en water:).  Nu we er toch waren konden we daar ook onze picknick opeten en nog wat spelen.  Om half één stond de oud-burgemeester, Guido Langendries op ons te wachten.  Van hem kregen we een rondleiding rond het gemeentehuis.  Nadien werkten we nog even verder aan ons kamp om dan weer naar school te wandelen.

Vandaag waren we er even niet ...

want we genoten van onze schoolreis naar Planckendael.  Gewapend met paraplu en regenjas vertrokken we richting Muizen bij Mechelen.  We kregen er een rondleiding, volgden een roofvogelshow, speelden in de speeltuin en kwamen alles te weten over olifanten.  Daarna wandelden we nog wat rond in het dierenpark.  Die paraplu en regenjas hebben we uiteindelijk niet nodig gehad...dankjewel weergoden.
Het werd een topdag!  Kijk maar snel naar de foto's en de schattige filmpjes van de olifanten.


Spel met grenzen en schoolfeest: topeditie!!

Wow wat een weertje tijdens ons schoolfeest!  Het spel met grenzen kon het niet beter treffen.  De verschillende teams leefden zich uit.  Vol goede moed begon ik met het nemen van foto's, maar door de drukte verloor ik m'n fototoestel tijdens de spelletjes uit het oog...oeps ;)

voetgangersexamen in de regen en busevacuatie

Zoals aangekondigd legden we op maandag 23 mei ons voetgangersexamen af.  Jammer genoeg wilden de weergoden niet meewerken.  Met de paraplu in de hand en/of de regenjas aan lieten we ons niet kennen.  Bij de ene verloopt het "echte werk" al vlot, de andere zal nog wat moeten oefenen.  Gelukkig stonden er langs het parcours heel wat vrijwilligers om een oogje in het zeil te houden en in te grijpen waar het nodig was.  Een dikke merci is hier zeker op zijn plaats.
Omdat we helemaal in verkeersstemming waren leerden we ook nog hoe we op een snelle manier uit de bus kunnen geraken.  Een echte evacuatie!


Dan toch net niet...de beste boekenjuf 2016

maarrrr...een gedeelde tweede plaats is natuurlijk ook prachtig!  Met kinderen, ouders en collega's trokken we naar Deurne om de uitreiking bij te wonen.  Het werd een gezellige namiddag met een leuke show.
Aan onze schoolmuur hangt nu ook een "officieel" bord...een school waar boeken een ereplaatsje krijgen!

(dankjewel mama's, kids en collega's voor de 

Didgeridoo workshop

WO op een andere manier.  We snoven eens de Australische lucht op.  Joeri kwam ons over Australië vertellen.  We knutselden een eigen didgeridoo en we leerden er op spelen.
Van een leuke workshop gesproken...en ik kan nu al verklappen: wordt vervolgd :)