Hiep hiep hiep voor Roald Dahl!

Roald Dahl zou dit jaar 100 geworden zijn.  Dit konden we niet zomaar voorbij laten gaan.  In de klas werd deze auteur uitgebreid in de kijker gezet.  Op vraag van de leerlingen zet ik de les op de blog.  Veel plezier.


Franse les

Juf Ida (de mama van juf Karen en dus de oma van Sterre) zal geregeld Franse les komen geven.  Dat gebeurt op een speelse manier en ik kan alvast verklappen dat er ook veel gezongen zal worden.  We leerden al tellen tot 10 en ook een aantal lichaamsdelen kennen we nu "en français".

Na m, dm en cm...km!

Kom op...handen uit de mouwen en benen uit de pijpen.  Met de m, dm en cm maakten we al kennis.  Van een km hadden we al veel gehoord...maar hoe ver is dat nu eigenlijk?  Met ons rollend meettoestelletje keken we waar we geraakten.  Ieder om de beurt mocht een stukje "rollen".  Onderweg waanden we ons ook even Usain Bolt.  100m in 9,58sec...wow dat is snel.  Tegelijk konden we aan de lijve ondervinden hoe ver 100m eigenlijk wel is en dat je 10 van zo'n spurtjes moet trekken om aan 1km te geraken, want 1km is eigenlijk 1000m of 10000dm of 100000cm...Je leest het...dit was niet zomaar een gezondheidswandelingetje.
In de klas gingen we verder met ons meetwerk.  cm, dm, m en km door elkaar...we zullen er ons kopje moeten bijhouden.
AH ja...gewoon ter info....1km is de afstand van de school tot het korfbalveld EN TERUG;)

Stefan Boonen op bezoek

We zijn tijdens de lessen taal al een tijdje aan het werken rond het boek "De Vindeling van Wammerswald".  Het ideale moment om de auteur ervan, Stefan Boonen uit te nodigen.  Samen met de leerlingen van het derde leerjaar hingen we aan zijn lippen.


Selfietime

Lieve sjareltjes, ik wist niet dat jullie zelfs een euro zouden overhebben om met de juf op de foto te gaan...:)
We hebben er in ieder geval eens goed mee gelachen en...zoals beloofd...hier zijn de selfies!!!

Onze eerste uitstap: naar de bib

Met z'n allen gingen we naar de tweede thuis van de (boeken)juf: de bibliotheek.  In de klas werd vooraf uitgelegd hoe we gericht een boek kunnen zoeken en vinden, maar...het zelf gaan doen is zoveel leuker.  Met een boekenlijst in de hand gingen we per groep op zoek naar de aangeduide titels.  Elk groepje had ook zijn eigen opzoekcomputer...In een mum van tijd lagen de gevraagde boeken op de afgesproken plek.  Op deze manier maakten we ook kennis met de boeken waarvan we van eentje een boekbespreking zullen maken.  Als extraatje mochten we onze eigen bibbak samenstellen.  Dat er nu voor ieder wat wils zal zijn is 100% zeker.  Voor herhaling vatbaar!


Boekentassen

I.p.v ons leeskwartiertje te gebruiken om heen en weer naar de boekenkast te lopen, zorgen we voor onze eigen boekentas.  Hierin zitten steeds drie zelf gekozen boeken waarin we naar hartenlust kunnen lezen.  De tas hangt aan het haakje aan onze bank.  Omdat we de eerste klasuitdaging al tot een goed einde brachten (wow...dat ging snel!!!) gingen we buiten schilderen...Leuk!

Iets leren lukt beter als je het eerst zelf kan uitproberen

We maakten een stap zo groot als een meter, we verdeelden een meter in centimeters en we namen 10 centimeters samen om er decimeters van te maken.  Dit deden we samen in een groepje.  Deze zelfgemaakte meter zullen we binnenkort goed kunnen gebruiken tijdens onze meetlessen en dan proberen we om nooit meer te vergeten dat 1m = 10dm = 100cm

De eerste schooldag...

1 september...we zaten niet alleen in die kast natuurlijk :)...Na twee maanden vakantie was die eerste schooldag toch weer spannend.  Een nieuwe juf en een nieuwe vriend in de klas: Janaï.
Na een eerste kennismaking kwamen we oa. te weten wie de BM'ers nu eigenlijk zijn, kregen we twee "Victorkes" die ons zullen helpen bij het oversteken en bestudeerden we de boekenbuit die juf kreeg voor haar nominatie voor beste boekenjuf 2016.  Geloof het of niet...die eerste dag was eigenlijk te kort.

Onze klasdeur

Kom we doen eens zot op de eerste schooldag...we kruipen één voor één in de klaskast, de juf neemt er foto's van en we maken van alle foto's samen ons eigen appartement.  Cool hé ;)